Change to English
 
 
Az A:N:S Chorus lemezeiJacob Obrecht (1458-1505): Missa Fors seulement, Missa De tous biens Playne, Missa Cela sans plus
Hungaroton Classic HCD 32319

Vezényel: Bali János
Benkő Pál, Demjén András, Gavodi Zoltán, Gyulai Csaba, Nigel Heavey, Kard Ádám, Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Laczkovich Miklós, Mizsei Zoltán, Patay Péter, Pintér Tamás, Tőkés Bodor Ferenc, Soós András

Felvéve: 2004. szeptember 17-24, Makkosmáriai Kegytemplom
Zenei rendező: Wilheim András
Hangmérnök: Tímár Domokos
Vágó: Dvorák Zsuzsa
Megjelent: 2005. augusztus

 

Alexander Agricola (cca. 1446-1506): Missa le Serviteur, Missa Je ne demande
Hungaroton Classic HCD 32267

Vezényel: Bali János
Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter, Gyulai Csaba, Kard Ádám, Laczkovich Miklós, Tőkés Bodor Ferenc, Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Mizsei Zoltán, Pintér Tamás, Soós András, Benkő Pál, Demjén András, Heim László, Jólesz György


Felvéve: 2003. szeptember 5-11, Makkosmáriai Kegytemplom
Zenei rendező: Wilheim András
Hangmérnök: Zakariás István
Vágó: Dvorák Zsuzsa
Megjelent: 2004. június
Támogató: Fovárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága

 

Jacob Obrecht (1458–1505): Missa de Sancto Donatiano, Missa Sicut spina rosam
Hungaroton Classic HCD 32192

Vezényel: Bali János
Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter, Gyulai Csaba, Kard Ádám, Laczkovich Miklós, Tőkés Bodor Ferenc, Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Mizsei Zoltán, Soós András, Benkő Pál, Demjén András, Pintér Tamás


Felvéve: 2002. október 14-22, Makkosmáriai Kegytemplom
Zenei rendező: Wilheim András
Hangmérnök: Zakariás István
Vágó: Dvorák Zsuzsa
Megjelent: 2003. június
Támogató: Fovárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága

Kritikák a lemezről:
  www.medieval.org Todd McComb: Az év három legjobb lemeze között szerepel
  "A XV.sz.-i polifónia ezévi legjobb felvételei között az A:N:S Chorus Obrecht-sorozatának harmadik lemezével képviselteti magát. Habár ez a műsor nem olyan átütő, mint a korábbiak, a két új, eddig még nem rögzített mise fontos szerepet játszik annak megértésében, hogyan szólalhattak meg eredetileg Obrecht művei. Obrecht nemrég talán még mellőzöttebb volt, mint La Rue, mára azonban már kezdjük megérteni az "obrechti nyelvezetet". A Missa De Sancto Donatiano egy páratlan mű, mely sokkal szorosabban kapcsolódik Ockeghem stílusához, míg a Missa Sicut spina rosam motivált stílusával a mesteribb szinthez közelít. Ez utóbbi minden bizonnyal az obrechti oeuvre kedvelt darabja lesz. Az A:N:S Chorus ennek a repertoárnak a megszólaltatásában továbbra is az egyik legfelkészültebb és legenergikusabb együttes, és ez a felvétel ezt a benyomást csak megerősíti."
  Diapason 2003. november
David Fiala
 

[A Diapason a legmagasabb, 5-ös osztályzatban részesítette a lemezt] „Obrecht miséinek megszólaltatása a kitűnő magyar férfikórus előadásában igazi eseménynek számít, és komoly elismerést érdemel […] ”

  International Record Review 2004. február
Alison Bullock
 

"Bali János együttese 1999-ben egy nagysikerű, két Obrecht-misét (Missa O lumen ecclesie, Missa Malheur me bat) tartalmazó lemezzel tűnt fel, amit egy évvel később követett a Missa Si dedero és a Missa Pfauenschwanz, és most itt egy újabb felvétel. A két mise okos párosítás, mivel mindkettő, annak ellenére, hogy komponálásuk között 13 év telt el, Obrechtnek egy kevésbé "obrechti" arcát mutatja: az idős Ockeghem stílusát idézik. Az Obrechtre jellemző ritmikai mozgások és a közvetlen kifejezésmód hiánya nagy kihívást jelent, de az A:N:S Chorus jó érzékkel és bátran oldotta meg a feladatot. […] Mindent egybevetve ez egy nagyszerű lemez, és - a specialisták számára - az egyházi kórusok lemezeire jellemző „angol fény” egy elbűvölő kontrasztja."

  Muzsika, 2004. március
Katona Márta
 

„[…] A természetes hatást az alapos stílusismerettel, mégis temperamentummal kikevert hangszínek mellett az előadás nagyvonalúsága teszi még erőteljesebbé. Az együttes ahelyett, hogy elveszne a motívumok és rövid frázisok erdejében, vagy a miseszöveg egyes szavainak érzelmi töltését próbálná kifejezni, a kompozíciók nagyobb egységeinek megformálására koncentrál, előadásukban a struktúra érzékeltetése kerül középpontba. […] az A:N:S chorus fölényes magabiztossággal látja át a szerkezetet, s tudását egyszerű előadói eszközökkel tovább is tudja adni. Énekükkel nagyon tudatosan rajzolják meg a kiemelésre szánt szakaszokat, szólamokat. Interpretációjuk ennek ellenére mégsem hatásvadász, nem akar feltűnősködni, sosem erőszakolja magát a hallgatóra. Így a hallgató nem téved el az imitációk és különféle szerkesztési bravúrok labirintusában, de nem is ragad meg a harmóniák vagy a szólamvezetés szintjén. S ez jóleső érzés: míg máskor egy reneszánsz mise szerkezetének átlátásához, a cantus firmus-dallamok megjelenési módjának megértéséhez általában csak a kotta böngészése után jut el egy átlagos hallgató, addig Bali János és az A:N:S chorus előadása azt az illúziót kelti, hogy mindez már a mű figyelmes végighallgatásakor is lehetséges.”


Alexander Agricola (c.1446-1505): Missa Malheur me bat, Missa In myne zyn
Hungaroton Classic HCD 32011

Vezényel: Bali János
Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter - kontratenor
Gyulai Csaba, Kard Ádám, Laczkovich Miklós - tenor
Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Mizsei Zoltán, Soós András - bariton
Benkő Pál, Demjén András, Pintér Tamás - basszus

Felvéve: 2000. június 19-21 és július 2-4. Ócsai református templom
Zenei rendező: Wilheim András,
Hangmérnök: Zakariás István, Csintalan László,
Vágó: Dvorák Zsuzsa
Megjelent: 2001. május
Támogató: Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága

Kritikák a lemezről:
  www.medieval.org Todd McComb: Recording of the Year - 2001
  "Az A:N:S Chorus munkásságát nem szükséges bemutatnom rendszeres olvasóim számára, hiszen az együttes tavalyi felvétele is elnyerte az „Év lemeze” címet. Visszatekintve talán választhattam volna valaki mást, elkerülendő, hogy két egymást követő évben is ugyanaz legyen a győztes, de idén egyszerűen nem volt verseny. Ez a felvétel abszolút revelatív és ha valami, akkor az előadói stílus tovább tökéletesedett. Energikus, szerkezetében és megformálásában világos. A dallami összefüggések és a motivikus fejlesztés terén az előadók lenyűgözően felkészültek. Agricola zenéje igényli ezt a felkészültséget, ezért könnyen elképzelhető, hogy egy kevésbé jó előadás még a franko-flamand specialisták figyelmét sem tudta volna felkelteni. Agricola zenéjének megítélése az évek során nem volt egységesen kedvező, de ez az előadás, ha kellő figyelmet fordítunk rá, igen meggyőző. Az „Év lemeze” minősítés nem is telítődhetne jobb tartalommal."
  Répertoire No. 153, 2002. január
Sylvain Gasser
 

“Nagyon nagyra értékeltem Obrecht két miséjének elmélyült olvasatát, melyet az A:N:S kórus adott elő. E harmadik felvétel a tizennégy magyar énekesből álló együttes kitűnő képzettségét és a vezetés intelligenciáját dicséri. Obrecht nehéz polifóniája egyáltalán nem ijesztette el a zenészeket, ugyanakkor Agricola archaikusabb, bensőségesebb hangnemével is kiválóan megbirkóztak. A zene barokk jellege, melynek harmóniája és ellenpontozásos vonalvezetése sok buktatót rejt magában, kivételes életerővel és energiával szólalt meg. […] Bali János határozott vezetése, a férfihangok tökéletes kidolgozottsága által mindegyikük értéke előtérbe kerül, miközben minden egyes hang pontosan hangzik fel. […] Tökéletes polifonikus lecke tehetséges magyarok előadásában. ”


Jacob Obrecht (1458-1505): Missa Si dedero, Missa Pfauenschwanz
A.N.S. chorus, conducted by Janos Bali
Hungaroton Classic HCD 31946


Vezényel: Bali János
Bárány Péter, Nigel Heavey, Patay Péter - kontratenor
Gyulai Csaba, Kard Ádám, Laczkovich Miklós, Kutik Rezső - tenor
Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Mizsei Zoltán, Soós András - bariton
Benkő Pál, Demjén András, Pintér Tamás - basszus

Felvéve: 1999. június.
Zenei rendező: Wilheim András,
Hangmérnök: Zakariás István,
Vágás: Péterdi Péter
Megjelent: 2000. december
Támogató: Soros Alapítvány Budapest
Beszerezhető: Amazon.com, CDworld, CDnow
Megtalálható még: HUNGAROTON

Kritikák a lemezről:
  www.medieval.org Todd McComb: Az év középkori és reneszánsz zenei lemeze - 2000
  "Bali János együttesének második Obrecht-felvétele egyáltalán nem csalódás, az első lemez méltó folytatása. Bár az első lemez nagyobb meglepetés volt hirtelen feltûnésével, elképesztő biztonságával, a legjobb Obrecht-darabok lenyûgöző előadásával; a második lemez viszont még elvontabb és fondorlatosabb."

Jacob Obrecht (1458-1505): Missa O lumen ecclesie, Ave regina caelorum, Alma redemptoris mater, Missa Malheur me bat
Hungaroton Classic HCD 31772

Vezényel: Bali János
Bárány Péter, Gavodi Zoltán, Nigel Heavey, Patay Péter - kontratenor
Gyulai Csaba, Kard Ádám, Laczkovich Miklós - tenor
Kalmanovits Zoltán, Koncz András, Mizsei Zoltán, Soós András - bariton
Benkő Pál, Demjén András, Pintér Tamás - basszus

Felvéve: 1998. február,
Zenei rendező: Wilheim András,
Hangmérnök: Zakariás István,
Vágás: Pusztási Katalin
Megjelent: 1999. január
Támogató: Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága
Beszerezhető: CDworld, Amazon.com, CDnow
Megtalálható még: HUNGAROTON

Kritikák a lemezről:
  www.medieval.org Todd McComb
  "Az előadás tökéletes, nagy zenei érzéket mutat. Bár általában kevésbé kedvelem az ilyen nagy méretû együtteseket, ők sokkal világosabban artikulálnak mint más, kisebb létszámú együttesek. A frazeálás erőteljes és kifejező, de mégis fenntartja az Obrecht-zene hosszabb formai egységekben való áramlását. Nagyon megkapó, és egyáltalán nem sekélyes vagy kísérletezgető."
  Gramophone (London) 1999. október, 108. o. F[abrice] F[itch]: Obrecht Sacred Choral Works
  "A feltehetően korai O lumen ecclesiae-mise új a katalógusban, ám a későbbi keltezésû Missa Malheur me bat előadása felülmúlja az eddigi felvételeket - technikailag nagyon biztos, és egy olyan hangzásképet ad, amelyik befogja (jobban, mint a Clerks' Group) Obrecht borongós szeszélyességét. Érdemes megkeresni."
  Muzsika 42. évf. 10. szám 1999. október, 41-42. o. in: Malina János: Obrecht, Michael Haydn - és ami köztük van. A Hungaroton Classic régi zenei lemezeiről.
  "Bali és kórusa varázslatosan szép lemezt készített."
  Early Music Rewiew 56. 1999. december, 20. o. D. James Ross: Obrecht: Missa O lumen ecclesiae (etc.)
  "A 14 énekes, négy férfi-alttal a felső szólamban, teljesen hitelesen ad számot misékről és motettákról, és Bali János a stílus és a mûvek zenetudományi kontextusának mély ismeretéről tesz bizonyságot. Ez a felvétel egy ritkán lemezre vett repertoár kivételesen ajánlható előadása; értékes portéka."
  www.medieval.org Todd McComb: Medieval & Renaissance Recordings of the Year - 1999
  [a felvétel az "Év lemeze 1999" címre jelölt négy CD egyike]
"Ez őszinteségen alapuló közvetlen muzsikálás, nem ál-dramatikus, vicces anyag; ez a csoport több figyelmet érdemel"
  Gramophon (London) 2000. január, 39. o. CRITICS' CHOICE / Fabrice Fitch
  "ez az előadás felhívja a figyelmet arra, hogy milyen dinamikus és szembetûnő lett a magyar régi zenei élet"
  Early Music 2000. február 125-126. o. in: Jenny Hodgson: I Fiamminghi
  "Bár a tempóarányok tekintetében makacsul ragaszkodik az elmélethez, az A:N:S mégis sikeresen veszi elejét az obrechti dráma bármilyen gyengülésének: a zenei vonalak élettelien vannak megrajzolva, frenetikus mozgás érzetét keltik (jóllehet technikailag nem különösebben gyorsak), s az írottnál terccel mélyebb hangzás a lassú részeket tömörré teszi, és a misének [= M. Malheur me bat] igazán sötét felhangot kölcsönöz."
  A lap tetejére
Lépjen kapcsolatba velünk!