Change to English
 
Bali János
karmester, furulya- és barokkfuvola-játékos, tanár
bali@zti.hu
1963-ban született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozata után az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán folytatta, diplomáját 1988-ban szerezte. Furulyát és barokkfuvolát Stadler Vilmosnál és Anneke Boeke-nál tanult; Kurtág György kamarazene-óráit, Hans Maria Kneihs furulya-, Barthold Kuijken barokkfuvola-, és Eötvös Péter valamint Helmuth Rilling karmesterkurzusait látogatta.

Alapítója és karmestere volt a budapesti Ars Nova kamarakórusnak (1982-1993), mellyel többek között Bach, Schütz, Monteverdi, Dowland, Josquin, Isaac, Obrecht, Ockeghem, Busnoys, Dufay, Dunstable mûveit adta elõ. 1993-ban megalapította az A:N:S (Ars Nova "secunda") kórust.

Rendszeres vendégkarmester a Gödöllõi Szimfonikus Zenekarnál, specialitása a barokk és a bécsi klasszikus muzsika. Lemezt is készített a zenekarral: A bécsi klasszikus szimfónia Magyarországon.

Mint furulya- és barokkfuvola-mûvész, szólistaként, kamaraegyüttesekkel és régi hangszeres zenekarok tagjaként rendszeresen koncertezik Magyarországon, Európa számos országában és az USA-ban; több lemez közremûködõje. Mûvészeti vezetõje egy középkori és kortárs zenét játszó együttesnek; felkérésükre neves komponisták (Vidovszky L., ifj. Kurtág Gy., Soós A., Kondor Á., R. Clemencic) írtak darabokat.

1988 óta a Schola Hungarica énekese, az együttes több lemezén szerepel szólistaként. Furulya és kamarazene-tanár a gödöllõi Chopin Zeneiskolában és a budapesti Veres Péter Gimnáziumban. Egy furulyaiskola szerzõje és több furulyakotta közreadója; egyik kottája gyõztes lett az Amerikai Nemzeti Fuvolás Társaság új kottákra kiírt versenyén 1998-ban. Rendszeresen tart elõadásokat a reneszánsz és a barokk zenérõl, néhány cikket is írt. 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pedagógus Kutatói Pályadíjában részesült.

Interjúk Bali Jánossal:

 
   
Lépjen kapcsolatba velünk!