Change to English
 
Soós András
zeneszerzõ, karmester, énekes, egyetemi adjunktus
sosand@freemail.hu

1954-ben született Budapesten. A konzervatórium elvégzése után a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola Zenetanárképzõ Intézetében, majd a Zeneakadémián szerzett három diplomát, ahol mesterei voltak többek között Szabó Tibor, Földes Imre, Párkai István, Kórodi András és Lukács Ervin. A hivatalos egyetemi oktatáson kívül emberi és mûvészi világát olyan tanár-egyéniségek alakították, mint Kurtág György, Simon Albert, Dobszay László, Jeney Zoltán, Vidovszky László.

1980-tól tíz esztendõn keresztül zeneszerzõként és karmesterként a 180-as Csoport kortárszenei együttes tagja, ez idõ alatt számos kompozíció hazai és külföldi õsbemutatójának, ill. rádió- és lemezfelvételének irányítója. Mindeközben két éven át dirigense a Budapesti Vonósok kamarazenekarnak, amely a Belgrádi Kamarazenekari Versenyen II. díjat nyert.

1976 óta a Dobszay László és Szendrei Janka mûvészeti vezetése alatt mûködõ Schola Hungarica gregorián kórus tagja, mintegy negyven hanglemezfelvétel közremûködõje, ill. énekes szólistája.

Pedagógiai munkáját zeneiskolai tanárként kezdte, majd a Budapesti Énekes Iskola mûvészeti vezetõje lett. 1992 óta a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola Egyházzenei Tanszékének adjunktusa, az egyházzeneirodalom tanára.

Zeneszerzõként 1980 óta szereplõje a hazai kortárs-zenei életnek, mûvei elhangzottak Budapesten (Korunk Zenéje, a Nemzeti Filharmónia koncertjei a Zeneakadémián, Napjaink zenéje a Magyar Rádióban) és vidéki városokban. Rendszeresen turnézott külföldön, mûvei Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Olaszországban hangversenyeken, fesztiválokon hangzottak el, ill. rádiófelvételre kerültek.

1992-ben megalapította a Kortárs ZeneMûhely elnevezésû csoportot, amely a megszokottól eltérõ környezetben (templom, múzeum) évente több hangversenyt rendez.

A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesülete, a Magyar Zeneszerzõk Egyesülete és a Magyar Egyházzenei Társaság tagja, valamint 1999-tõl az ARTISJUS Jogvédõ Iroda Egyesület választmányi tagja.

Soós András kompozíciói
Diszkográfia

   
Lépjen kapcsolatba velünk!